Smartpluggene har fått en ny konge på haugen

Deltaco knuser konkurrentene på både brukervennlighet og pris.

Smarthus stikkontakter

Smartpluggene

Her på Tek har vi per i dag testa syv ulike, smarte strøm plugger, som du kan lese alt du ønsker om her. I denne kategorien lanseres det imidlertid stadig nye produkter, og i dag er det Deltacos smart plugger som skal på testbenken. Dette er helt markedsforsker produkter, og selskapets første steg inn i smart hjemmenes verden. Så, kan de konkurrere med de eksisterende pluggene vi har anbefalt tidligere?

Før vi svarer på det burde vi kjapt gå gjennom nøyaktig hva Deltaco har lansert og hva vi tester i dag. Kort fortalt er det fire plugger i Deltacos system per i dag:

Modellene

  • Deltaco SH-P01 – en stikkontakt.
  • Deltaco SH-P02 – to stikkontakter, strømmåler. 
  • Deltaco SH-P03USB – tre stikkontakter, 2 x USB.
  • Deltaco SH-P01E – en stikkontakt, strømmåler. 

Én ting har Deltacos plugger definitivt på sin side: de er billige.

En startpris på 149 kroner for enkeltstøpselsmodellene både med og uten strømmåler er betydelig billigere enn alle alternativene vi har testet. Ja, selv variantene deres med to og tre støpsler er billigere enn de fleste vi har vært borti.

SH-P01 og SH-P02

Av modellene over er det SH-P01 og SH-P02 vi har fått oversendt for å ta en nærmere titt på. Det er nok også de to som er mest aktuelle å investere i. Førnevnte fordi den er ekstremt kompakt og rimelig å kjøpe. Sistnevnte fordi den har en integrert strømmåler, fortsatt er rimelig og i tillegg gir deg et ekstra stikkontakt. Og ja, i variantene med flere stikkontakter kan du styre hvert enkelt støpsel individuelt som om det skulle være en egen, separat plugg.

Om du har to ting du vil styre smart rett ved siden av hverandre. For eksempel en vannkoker og en kaffetrakter på kjøkkenet, vel, så trenger du bare en stikkontakt fra veggen for å gjøre det nå. Også trenger du bare kjøpe én plugg som også er billigere enn de fleste andre smartplugger. Med kun en stikkontakt på for å få det til.

Men, nøyaktig hvordan gjør en smart strøm plugg de andre dingsene dine smarte? Vel, les den forrige samletesten vår eller sjekk ut faktaboken under for å få større innsikt:

Det er ett spesifikt eksempel på noe du kan styre med en strømplugg vi liker å løfte frem. Spesielt i disse hustrige vinterdager: panelovner. Dette er stadig en svært populær form for oppvarming rundt om i det ganske land. Selv om de er langt mer effektive enn eksempelvis vedfyring kan strømregningen fortsatt mangedobles når temperaturen synker. Har du et ikke-smart aircondition-anlegg kan du om sommeren støte på samme problem ved høye temperaturer.

Den raskeste oppsettsprosessen vi har vært borti

Det er knapper du kan aktivere pluggene manuelt med også.

Den beste måten å bruke smarte plugger på er ved å legge inn planlagte inn- og utslag. Altså lage en tidsplan for når pluggene skal skru seg av og på. Dette kan alle pluggene vi tidligere har kåret som testvinnere, og det har sågar vært nokså enkelt å få det til. Noen gjør det visuelt, mens andre foretrekker en metode der du legger inn hvert enkelt inn- og utslag omtrent som alarmer der du velger én spesifikk tid og om pluggen da skal skrus av eller på.

Deltaco har gått for den sistnevnte metoden, og selv om vi uten tvil foretrekker visuelle (og dermed også mer innlysende) metoder som vi tidligere har sett eksempelvis fra norske Mill er det enkelt nok å få til. Deltacos plugger får til dette omtrent like godt som de beste av de tidligere pluggende vi har testet.

Noe pluggene får til desidert bedre enn alle andre vi har testet tidligere, er å være hurtige i oppsettet. Fra vi trykket på knappene på pluggene til appen Deltaco Smart Home hadde oppdaget dem og lagt dem inn gikk det knapt et par sekunder. Dette er en prosess som i mange tidligere tilfeller har involvert både flere trykk på knapper, blinking i ulike hastigheter, farger og rytmer og – aller verst – skanning av QR-koder i tussmørket bak sofaen der pluggen skulle bo.

Appen

Deltaco smart app.
Smart appen

Appen som du kan se eksempler fra over, er pen og ren i utformingen. Om enn kanskje ikke like ren og pen som Clas Ohlsons app. Den var imidlertid minst like responsive, og du får dessuten flere og bedre avanserte muligheter her. Vi liker spesielt godt designet på strømmåleren, som viser oss historikk over forbruket visuelt. Dermed kan du se når på dagen du brukte mest strøm, eller hvilke dager du brukte mest strøm. Ja, og selvsagt nøyaktig hvor mange kWh du faktisk bruker.

Vi har egentlig ingenting å klage over her. Det er intuitivt og enkelt og vi tviler på at noen vil slite med å finne frem verken i oppsett eller bruk.

Veldig smart formfaktor

Det er sjelden vi ser enorm utvikling i produktkategorier som smarte strømplugger. Som regel går utviklingen tregt, med små forbedringer her og der. Den enkeltstikkontaktede pluggen SH-P01 er imidlertid en aldri så liten revolusjon rent formfaktormessig: den er så liten!

Det-er-bygget-minimalt-med-materiale-rundt-pluggene.

Her har man greid å pakke inn alt av elektronikk i en plugg som i praksis kun spiser opp et par millimeter på hver side av stikkontakten, slik at stikkontaktene ved siden av også kan brukes selv om du har en strømplugg i én av dem. Dette var overhodet ikke selvsagt tidligere, og alle testvinnerne våre hittil har hatt dette problemet. De bygget rett og slett mye ut i lengden, slik at støpsler ved siden av ble vanskelige eller umulige å bruke.

Selv den dobbeltstøpslede SH-P02 er veldig kompakt langs utsiden, så gitt at orienteringen på støpselet ditt er korrekt vil du også her kunne la støpslene ved siden av fortsatt være brukbare.

Byggekvaliteten er også god, selv om det kun er snakk om hardplast her. Plasten knirker imidlertid ikke, sømmene er presise og knappene taktile, tydelige og opplyste. Vi har ikke testet den triple modellen, men vi antar den også vil være like ålreit. Modellen med ett uttak og strømsparing ville vi ikke vurdert overhodet, ettersom formfaktoren er veldig upraktisk og prisen ikke svarer seg når du får strømmålingen i den dobbeltstikkontaktede modellen også.

For de to modellene vi faktisk har hatt tilgang på i dag er det imidlertid på tide å konkludere.

Deltaco SH-P01

SH-P01.
Deltaco smart plugg anbefalt av tek.no

Det er rett og slett ikke til å komme utenom at vi anbefaler SH-P01. Dette er rett og slett en bitteliten revolusjon hva angår smartplugger, for nå trenger du ikke bekymre deg for at pluggen vil blokkere for andre stikkontakter lenger. SH-P01 er den første pluggen som vi virkelig ikke har «merket» i stikkontakter. Det er omtrent som å ha en litt ekstra lang strømkontakt, uten at det bygger plagsomt mye ut fra veggen.

Appløsningen er solid, oppsettstiden og -enkelheten er klasseledende og prisen, vel, den er også ganske uslåelig. Til 149 kroner får du rett og slett ikke billigere alternativer som tilbyr en like bra pakke som Deltacos minste plugg, og det at det også eksisterer andre plugger og et helt lite økosystem rundt trekker også opp.

En klar anbefaling!

Deltaco SH-P02

Deltaco SH-P02

Med en anbefaling til lillebror SH-P01 er det kanskje ikke så rart at vi også synes du godt burde vurdere storebroren. SH-P02 (bah, for noen navn) tilbyr omtrent nøyaktig det samme som forrige modell, men her får du altså to individuelt styrte stikkontakter. Totalprisen blir dermed lavere, og om du uansett skulle ha to plugger for strømstyring på samme sted i huset sparer du én stikkontakt i veggen for for eksempel mobillading eller bare tilfeldige behov.

For selv om det er to plugger her, så bygger de veldig lite ekstra ut utover det som er nødvendig. Om stikkontakten du plugger SH-P02 inn i er riktig orientert, som på bildet, vil du ha like god plass her som i varianten med én stikkontakt.

Likevel må vi nesten trekke litt for dette. Du kan være uheldig å ha en annerledes konfigurasjon, og da vil det ikke fungere like bra. Appen til Clas Ohlson er også stadig littegranne bedre enn Deltacos. Prismessig kan imidlertid ingen slå Deltacos plugger på hvor mange stikkontakter du får for pengene.

Hentet fra TEK.no

tek.no

Deltaco Smarthome finner du her. Se også Deltaco Smart camera med mulighet for integrasjon mot Alexa og Google home.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *